Laatste aanval op Spuiplan in Pulchri Studio

Eén week voor de gemeente op 15 juli bekendmaakt welk plan voor het cultuurgebouw het moet worden, proberen de tegenstanders nog één keer stad en politiek op andere gedachten te brengen. Op 8 juli is er een groot debat in Pulchri Studio.

,,We willen in elk geval nog één keer goed het plan Spuihaven presenteren,” zegt stedenbouwkundige René Strijland, die initiatiefnemer is van het Pulchri-debat en bedenker van Spuihaven. Verder zal onder meer het woord worden gevoerd door schrijver Christiaan Weijts en René Vlaanderen, namens de Vrienden van Den Haag. Ook wethouder Joris Wijsmuller is aanwezig.

Aanvankelijk was het plan op 1 september een debatavond te houden. Maar toen kwam wethouder Wijsmuller plotseling met de aankondiging dat hij op 15 juli al bekendmaakt wie de aanbestedingsprocedure voor het Spuikwartier heeft gewonnen. Wijsmuller wil de stad sneller duidelijkheid geven, gaf hij als verklaring voor de vervroeging.

Het plan Spuihaven van Strijland en de zijnen gaat uit van het terugbrengen van water in het gebied, onder meer op het Spuiplein. Alleen de Anton Philipszaal wordt vervangen door nieuwbouw. Het Lucent Danstheater wordt gerenoveerd. Het Koninklijk Conservatorium zou ondergebracht moeten worden in de ‘commerciële’ vleugel van het stadhuis; dat is het deel van het complex dat tegenover de Fluwelen Burgwal ligt.

Aanbesteding
Hoewel velen sympathie koesteren voor Spuihaven, is het plan zo goed als kansloos. Strijland kwam ermee toen de aanbesteding van het gemeentelijke project al was begonnen. Die leverde aanvankelijk zeven geïnteresseerde bouwcombinaties op. In de race zijn nu nog: bouwer Boele & Van Eesteren met studio Herman Hertzberger Jo Coenen; Heijmans Vastgoed met Felix Claus Dick van Wageningen Architecten; BAM Ballast Nedam met Rem Koolhaas (OMA).

Zij moeten uiterlijk woensdag 1 juli hun plan en kostenraming inleveren. Daarna volgt de beoordeling.

Bron ADHC

Plan Spuihaven

Advertenties
Explore posts in the same categories: Algemeen

3 reacties op “Laatste aanval op Spuiplan in Pulchri Studio”


  1. […] ook OCC wie heeft er wat mee? Spuiplan in Pulchri Spuihavenplan in […]

    Like


  2. […] on Vrienden van Den Haag:  Eén week voor de gemeente op 15 juli bekendmaakt welk plan voor het cultuurgebouw het moet […]

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: